DGE undersøger ny metode til bekæmpelse af radon

Et eksempel på en luftsolfanger. Foto: SolarVenti.

DGE har indgået et samarbejde med produktionsvirksomheden SolarVenti A/S om at dokumentere en energibevidst metode til at bekæmpe radon og fugt i indeklimaet. De første resultater viser, at nedbringelse af radonniveauet ikke er så ligetil, som hidtil antaget.

 

Radon trænger ofte ind i bygninger via kælderen. Mængden afhænger dog af husets konstruktion, jordbundsforholdene og måden, man bruger boligen på. En effektiv metode til at nedbringe niveauet af radon i indeklimaet er ventilation under gulvet. DGE og SolarVenti A/S er gået sammen om at undersøge, hvordan en alternativ ventilationsmetode i kælderen kan medvirke til at bekæmpe radon.

 

Opsætning af luftsolvarmeanlæg

Idéen er at styre radonindholdet i indeklimaet ved at opsætte et ventilationssystem fra SolarVenti i udvalgte kældre over hele landet. Systemet er tilpasset kælderforhold, hvor der ofte ikke er installeret varme. Her kan det være problematisk med ventilation, særligt om sommeren, da luften har et højt fugtindhold, som kan føre til kondensdannelse, når den rammer kolde vægge. Det øger risikoen for bl.a. mug og skimmel. Systemet er et solvarmeanlæg med højt luftflow, der kan absorbere tilstrækkeligt megen fugt, så der ikke dannes kondens. Ved at anvende supplerende udsugning sørges der samtidig for, at den fugt- og radonholdige luft ikke presses op i stueetagen.

 

Radon er mere kompliceret end hidtil antaget

Ventilationsmetoden undersøges i øjeblikket i en bolig i Odense. Huset er beliggende på moræneler og har en kælder, stueetage og første sal. Konkret er der opsat et ventilationssystem i kælderen, mens DGE moniterer systemet indgående. Hvor det tidligere blot var muligt at måle gennemsnittet af radonniveauet på en dag eller over længere tid, giver nye målinger et langt mere nuanceret indblik i radonkoncentrationen. For hver time er det muligt at måle radonindholdet, differenstryk henover kældergulvet, det absolutte tryk, fugtighed og temperatur. Disse data sammenholdes med ydre faktorer, f.eks. data om vejrforholdene i området. Samlet medvirker informationerne til at undersøge, hvilke muligheder der er for at nedbringe radonniveauet i indeklimaet.

 

Figur 1. Udpluk af måledata i kælder fra den 18/10 til den 1/11 2017.

 

Sidste vinter var der gennemsnitligt ca. 500 Bq/m3 i kælderen og mere end 150 Bq/m3 i stuetagen. De foreløbige resultater viser, at radonniveauet i kælderen er mere end halveret, mens det i stueetagen er faldet til omkring 45 Bq/m3.

De foreløbige tal ser meget lovende ud. Derfor vil vi gerne afprøve metoden i flere bygninger, så vi får lært mere om den radondynamik, der er i bygninger. Med de nye målinger får vi tusindvis af data, der viser, hvordan beboerne i huset opfører sig, f.eks. om de tænder emhætten hver dag, om de har tændt meget for varmen i kælderen, om de har gulvvarme osv. Kort sagt langt flere data, end vi tidligere har haft. Dem kan vi nu dykke mere detaljeret ned i og undersøge, hvordan døgnrytmen i huset påvirker radonniveauet, samt ikke mindst hvornår på døgnet, der er størst behov for ventilation, siger Lars Baltzer Overgaard, der er kemiingeniør og radonekspert hos DGE.

Næste fase i projektet er at undersøge mulighederne for at styre ventilationen automatisk ved hjælp af radonniveauet i kælderen.

 

Læs mere om radon her.

Kontakt

Lars Baltzer Overgaard
Projektchef, Kemiingeniør
Direkte: +45 3057 1054
Email: lbo@dge.dk

Per Reimann
Salgsdirektør, Geolog
Direkte: +45 5164 7373
Email: per@dge.dk