Direktør Poul Erik Jensen 30 års jubilæum hos DGE

Fredag den 1. maj 2015 er det 30 år siden, at direktør og ejer Poul Erik Jensen første gang satte sine ben i DGE. Her blev han ansat som markedschef i det daværende Danish Exploration Service, der i dag er kendt som DGE Miljø- og Ingeniørfirma. I den anledning kommer her et portræt af en købmand, der omgivet af mennesker med naturvidenskabelige uddannelser har formået at skabe en stærkt værdibåret rådgivervirksomhed med godt 100 ansatte i afdelinger herhjemme og i udlandet.

 

Spørger du Poul Erik om, hvad han husker særligt fra sin 30-årige karriere i DGE, er det både de store og små øjeblikke, der dukker op på nethinden. Som da han i slut halvfemserne sad i lufthavnen i Bruxelles og modtog et opkald, hvor DGE blev tilbudt en million kroner, 10 mand og en kontrakt på arbejde de næste 10 år. Såfremt de ville overtage Dames & Moores aktiviteter i København. Eller da han insisterede på at tale med ejeren af Ranhill, som på det tidspunkt var en af Malaysias rigeste mænd, og han endelig fik lov til at tage elevatoren op på 43. etage, hvor han efter at have passeret to kæmpe egetræsdøre befandt sig i det lokale, der normalt blev brugt til bestyrelsesmøder. To timer senere drak han champagne med ejeren og dennes hustru på en af Malaysias fineste restauranter.

Men han husker også de øjeblikke, hvor han fra sit hjørnekontor på hovedkontoret i Aarhus har iagttaget gejsten i øjnene på en medarbejder, der har vundet en opgave. Eller når han har overhørt samtaler og latter fra gangen og er blevet mindet om, at medarbejderne trives og har det godt.

 

At turde leve sine værdier ud

Poul Erik har på de 30 år ikke kun formået at skabe beskæftigelse til godt 100 rådgivere på kontorer i Danmark, Sverige, Letland og Litauen, han har også turdet leve sine værdier ud og på den måde udviklet DGE til at være en stærkt værdibåret virksomhed. Det understreger blandt andre bestyrelsesformand i DGE Group, Jesper Rasmussen, der med en væsentlig indsigt i rådgiverbranchen ikke er i tvivl om, hvad der adskiller Poul Erik fra andre i erhvervslivet:

Han er en person, der er i balance med sine værdier. Han har et meget klart menneskesyn, han vil gerne udrette noget og skabe stærke fællesskaber. Og så er han ikke bange for udfordringer. Alle de ingredienser finder du rundt omkring hos forskellige personligheder, men Poul Erik, han har rigtig mange af dem, og når man tør leve sine værdier ud, som han gør det, så har man en utrolig kraftfuld virksomhed, forklarer Jesper Rasmussen og understreger, at det suverænt var Poul Eriks personlighed, der blev det afgørende for hans beslutning om at overtage bestyrelsesformandsskabet i DGE.

 

At gøre sig umage

Spørger du Poul Erik selv, hvad der har været hans drivkraft og den primære årsag til, at DGE er nået dertil, hvor virksomheden er i dag, falder snakken også her på værdier. Særligt det at være ordentlig både som menneske og som forretningsmand, men også at gøre sig umage og være udholdende har været gennemgående omdrejningspunkter:

Jeg har besluttet mig for altid at gå på banen. Og jeg har aldrig været tilfreds med uafgjort forstået på den måde, at når en potentiel kunde har sagt nej, så har jeg hørt og forstået det, men jeg har også tænkt, at på et tidspunkt vil der komme en åbning, og så handler det bare om at skyde bolden i mål. På den måde synes jeg selv, at jeg har fået mange sejre i forlænget spilletid, hvis man kan sige det sådan, forklarer Poul Erik.

For at forstå hvor stærkt værdierne udleves i det daglige, er virksomhedens praksis ved ansættelse af nye medarbejdere et godt eksempel at fremhæve. Her bliver kandidaten ikke kun vurderet på kompetencer og erfaringer, men i høj grad også på hvorvidt vedkommendes grundlæggende værdier matcher kulturen i DGE.

Vi skal gøre os umage med, at DGE bliver det sted, hvor man som medarbejder kan se sig selv og har lyst til at lægge sin arbejdskraft, fordi vi har den kultur, de værdier og det menneskesyn, vi har. Og vigtigst er det selvfølgelig, at det samme gælder for vores kunder, som skal føle sig komfortable med at lægge deres køb hos os. Så er vi nået langt, og så kommer resten helt af sig selv, forklarer Poul Erik om sin vision for DGE. Faktisk kan de værdier, der præger kulturen i dag, spores helt tilbage til begyndelsen af den nu 30 år lange karriere.

 

På en parkeringsplads i Viby ved Aarhus

Skal man forstå, hvordan det hele startede, skal vi spole tiden tilbage til en lun forårsdag i 1985. Den dengang kun 23 år gamle Poul Erik kørte rundt i sin nye, røde Volvo 142 Grand Luxe med overdrive og originale projektører. Han havde netop færdiggjort et toårigt trainee-forløb, og var som den eneste kommet igennem Hermann Sallings nåleøje med eget indkøbsbudget og to stræbsomme trainees under sig.

På en parkeringsplads i Viby ved Aarhus ville skæbnen, at en lidt distræt herre i en tolvcylindret Daimler Vanden Plas kom til at skære Volvoen op hele vejen fra forskærm til bagskærm. Under en vinduesvisker lå et brev med teksten:

Undskyld! Ring venligst. Thyge Bang Hofmeister.

At den selvsamme herre et par måneder senere besluttede sig for at ansætte Poul Erik i sit nystartede firma, Danish Exploration Service, skulle vise sig at blive begyndelsen på et årtiers langt venskab og professionelt samarbejde. Om sin relation til Thyge Hofmeister, der i dag i en alder af 82 år stadig har sin ugentlige gang på kontoret i Aarhus, fortæller Poul Erik:

Jeg har en dyb respekt og stor kærlighed til den mand. Thyge er ikke en person, man lærer at kende, hvis man ikke gør sig umage, for han er akkurat ligeså svær, som jeg selv er. Og måske er det i virkeligheden hemmeligheden bag det hele.

 

En købmand blandt naturvidenskabsfolk

Når bestyrelsesformand Jesper Rasmussen refererer til historien, er det som et udtryk for den profil, han tegner af Poul Erik med en ydmyghed og stolthed over DGE og medarbejderne.

Det særlige ved DGE er Poul Eriks måde at sige, at han ikke ved, hvorfor han er her, men at der var en mand, der kørte ind i ham, og nu er han her. Og at DGE er en fantastisk virksomhed, at han ikke selv kan det, vi laver, men at det kan vores medarbejdere. Han har en utrolig glæde og respekt for medarbejdernes fantastiske kunnen, fortæller Jesper Rasmussen om Poul Erik, der selv er meget bevidst om hans rolle i en dagligdag præget af naturvidenskabelig tankegang:

Med DGE har jeg fået muligheden for at være sammen med nogle mennesker med stærke meninger og holdninger. Og alligevel er det lykkedes mig at påvirke dem og lede dem, også selvom de måske ikke altid har haft lyst til at blive ledet, for de har sgu nok vidst bedre end mig, men trods det har vi sammen skabt DGE. Jeg føler mig privilegeret.

 

Kontakt

Poul Erik Jensen
Direktør, CEO
Direkte: +45 4016 9247
Email: pej@dge.dk