Mulig løsning på grønlandsk miljøproblem

Foto: Arctic Friend

Fra næste år og fem år frem skal der ryddes op på en række forladte amerikanske militæranlæg i Grønland. Det kommer til at koste op mod 150 millioner kroner, som Regeringen har afsat efter i sidste uge at have underskrevet en hensigtserklæring med Grønland.

 

Erfaringen med at løse miljøproblemer i Grønland er stor hos DGE, der har flere års erfaring med projekter gennem samarbejdet med den grønlandske arkitekt- og ingeniørvirksomhed Masanti A/S.

Virksomheden har blandt sine medarbejdere en større gruppe grønlændere, som alle har et lokalkendskab og taler flydende grønlandsk. Det kan i mange projekter være en fordel, da dansk ikke længere er et obligatorisk fag i skolen. Derfor er det ikke en selvfølge, at kommunikationen foregår på dansk.

 

Toiletaffald ender i havet

Blandt de seneste projekter, som DGE har løst i samarbejde med Masanti og miljøingeniør Børge Lund, er udviklingen af en mulig løsning på et af Grønlands store miljøproblemer. Indbyggerne i mange bygder benytter posetoiletter, der tømmes direkte i havet. Det udgør et forureningsproblem med bl.a. medikamenter for det sårbare, arktiske miljø. Ikke mindst en sundhedsrisiko, da bortskaffelsen sker i nærheden af beboelserne.

Disse problematikker har DGE fundet en løsning på ved at introducere et eldrevet, biologisk komposttoilet, der fordamper væsken og formulder de faste bestanddele.

– Vi udfører en række projekter på Grønland og har erfaret, at der er et reelt miljøproblem med posetoiletterne. Derfor har vi igennem længere tid forsøgt at finde en løsning, hvor vi har været i dialog med virksomheder i både Holland og USA, indtil det lykkedes at finde et velegnet alternativ hos en svensk producent udviklet til at løse lignende problematikker i Nordsverige, fortæller salgsdirektør hos DGE Per Reimann.

Toiletterne er det seneste år blevet testet i Qeqqata Kommune i et samarbejde mellem DGE, miljøingeniør Børge Lund, Masanti og kommunen. Perspektivet er, at de biologiske komposttoiletter kan installeres i hele Grønland.

 

Rent drikkevand

Et andet projekt, som DGE har medvirket til, er adgang til rent vand fra hanen året rundt. Tidligere var vandet udrikkeligt i sommerhalvåret på grund af nedbrudte planterester, som gav en ubehagelig bismag. Grønlænderne var derfor nødsaget til at drikke flaskevand i denne periode. Med implementeringen af en ny vandværksteknologi var det muligt at gøre vandet brugbart som drikkevand uden ubehagelig smag og uklarheder.

DGE har desuden screenet samtlige drikkevandskilder i Grønland. Fra gammel tid fulgte drikkevandet de danske regler på området, som er baseret på grundvand og ikke overfladevand. I den forbindelse var DGE med til at indføre et nyt regelsæt for det grønlandske drikkevand, så det i dag lever op til et EU-direktiv.

 

Rådgivning om miljø

Danske virksomheder, som kommer til at tage del i oprydningen på nedlagte militæranlæg, kan ved rådgivning om miljømæssige spørgsmål rette henvendelse til DGE.

 

Læs mere om projektet med komposttoiletter her.

Læs mere om Masanti her.

 

Kontakt

Per Reimann
Salgsdirektør, Geolog
Direkte: +45 5164 7373
Email: per@dge.dk