Rådgivning om radon i private boliger

Det kan blive en bekostelig affære, hvis boligejere har målt et for højt indhold af radon i deres hjem og gerne vil komme problemet til livs. Det behøver det ikke nødvendigvis at blive, forklarer kemiingeniør Lars Baltzer Overgaard fra DGE, der er vel bekendt med problemstillingen.

 

Hvert femte danske hjem har i dag et for højt indhold af radon. Det er hvert år medvirkende til, at 300 danskere får konstateret lungekræft og dør som følge af radon. Det bekræfter professor og Ph.d. Ole Raaschou-Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse, der til daglig beskæftiger sig med luftforurening og radon.

Realdanias kampagne ’radonfrithjem’ er blandt de tiltag, der har medvirket til, at flere og flere boligejere over hele landet har fået foretaget en radonmåling. I tilfælde, hvor der måles et for højt indhold af radon, kan der være sund fornuft i at alliere sig med en uvildig rådgiver.

 

Forslag til forskellige løsninger

På baggrund af en byggeteknisk gennemgang af boligen vil en rådgiver udarbejde forslag til forskellige løsninger, der kan afhjælpe problemet. Forslagene vil blandt andet indeholde tid, økonomi og priser fra entreprenører. Det gør det nemt og overskueligt for boligejeren at vurdere hvilke tiltag, der skal iværksættes.

Boligejeren vil desuden i nogle situationer kunne gøre brug af håndværkerfradraget til at sikre hjemmet mod radon, for eksempel i forbindelse med etablering af radonsug.

 

Rådgivning om radon i hele processen

DGE tilbyder uvildig rådgivning om radon i hele processen – fra de indledende målinger til byggeteknisk gennemgang i boligen og udarbejdelse af forslag samt tilsynsføring med, at løsningerne bliver udført korrekt. Ikke mindst kontrolmålinger, når de byggetekniske tiltag er udført, som en garanti for, at problemet er løst.

 

Guide til radonfrit hjem

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det hele an, så læs vores guide til et radonfrit hjem.

Kontakt

Lars Baltzer Overgaard
Projektchef, Kemiingeniør
Direkte: +45 3057 1054
Email: lbo@dge.dk