Radon i hjemmet 

DGE hjælper boligejere med at sikre hjemmet mod radon.

 

Radon kan trænge ind i din bolig gennem selv de mindste revner og sprækker. Mængden afhænger blandt andet af jordbundsforhold, husets konstruktion og måden, som du og din familie bruger boligen på.

Radon kan hverken ses eller lugtes. Derfor kan du ikke vide, om du indånder den radioaktive luftart uden at lave en konkret analyse. Radioaktive stråler fra radon kan ved indånding give skader på levende celler i luftveje og lunger, hvilket kan øge risikoen for lungekræft. Det estimeres, at radon er medvirkende til flere hundrede dødsfald i Danmark om året. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp til at sikre hjemmet mod radon.

 

Undgå radon

Der er stor variation i niveauet af radon afhængig af, hvor du befinder dig i Danmark. Der er f.eks. stor sandsynlighed for et højt niveau af radon, hvis der er klippe eller moræneforekomster i undergrunden. I store dele af Jylland, på hele Sjælland og på Fyn og øerne kan der findes store radon forekomster.

Hos DGE har vi flere års erfaring med at bekæmpe radon i boliger. Vi tilbyder rådgivning og vejledning om radon både i forbindelse med et nyt byggeri og eksisterende bygninger:

  • Vi gennemfører radonmålinger for at fastslå niveauet af radon
  • Vi udfører undersøgelser af radon flere steder i bygningen. I den forbindelse identificerer vi de steder, hvor radon trænger ind i din bolig
  • Vi laver en byggeteknisk gennemgang, hvor vi tjekker luftstrømningen (ventilation), fundamenter, kapillarbrydende lag m.v.
  • Vi foretager risikovurdering og radonsikring. I den forbindelse udarbejder vi konkrete forslag til foranstaltninger, der sikrer din bolig mod radon
  • Vi udarbejder et skriftligt tilbud med de forskellige løsninger til bekæmpelse af radon

Desuden hjælper vi med at sikre din bolig mod andre miljøskadelige stoffer som PCB, asbest, fugt og skimmel.

 

Radonløsninger behøver ikke at være dyre

Radon i boligen skaber store udfordringer for dig som boligejer. Ofte vælger mange dog at ignorere problemet af frygt for store omkostninger ved udbedring. Bekæmpelse af radon behøver dog ikke at blive så dyrt. Du kan nemlig bruge håndværkerfradraget til radonsikring og dermed slippe langt billigere.

Jeg har tidligere i mit hjem målt 150-180 Bq/m³ i vores tre børneværelser, hvilket var meget bekymrende. Det kan være en dyr affære at sikre sin bolig imod radon, men her kan man netop bruge håndværkerfradraget og slippe langt billigere, siger Lars Baltzer Overgaard, kemiingeniør og ekspert i radon, og fortsætter:

– I maj 2015 besluttede jeg derfor at lave et forholdsvist simpelt radonsug under gulvet og har herefter målt kontinuerligt i hele november og hele december med et gennemsnit på 63 Bq/m³.

 

Læs denne artikel, hvis du vil vide mere om radon.

 

 

Et bidrag til en mere bæredygtig verden

 

    

 

 

 

 

Kontakt

Kontakt os for mere information om Radon i hjemmet.

Per Reimann
Salgsdirektør, Geolog
Direkte: +45 5164 7373
Email: per@dge.dk