Vandværkernes kildefelter skal fremtidssikres

Til den seneste temadag for Vejen Vandråd var budskabet fra projektchef og geolog Lars Storkholm klart. Vandværkerne har en vigtig opgave i at vedligeholde og fremtidssikre deres kildefelter, hvis de fortsat vil være på forkant med udviklingen.

 

Op mod 60 personer fra 18 offentlige og private vandværker i Vejen Kommune var den 20. april 2017 samlet til vandrådsmøde i Brørup. Med udførte sagsreferencer fra Rødding Vandværk og Vejen Vand A/S fortalte projektchef og geolog hos DGE Lars Storkholm om udpegning og etablering af kildepladser, filterplaceringer, prøvepumpning og risikovurdering. Vandværkerne fik blandt andet svar på, hvad der skal til, hvis de ønsker at etablere nye kildefelter, hvordan det foregår i praksis og hvad de i den forbindelse bør være opmærksomme på.

 

Udfordringer for vandværkerne

Emnet er relevant, da vandværkerne må være på forkant med udviklingen og fremtidssikre vandværket og grundvandsressourcen, hvis vi fortsat skal have adgang til rent drikkevand nu og i fremtiden. På et tidspunkt kan det blive nødvendigt at etablere nye kildefelter og boringer. De eksisterende boringer kan eksempelvis være placerede så tæt på hinanden og i samme magasin, at de er yderst sårbare, hvis der opstår forureninger i nærområdet. Ligeledes kan flere bynære vandværker opleve, at forurening fra byen med tiden trænger ned til grundvandet i det område, hvor kildepladsen er placeret. Det vil ske i takt med, at byen vokser.

– Det vigtigste for vandværkerne er deres ressource – grundvandet. Det overser mange, fordi de har mere fokus på det synlige og hvordan selve vandværket ser ud, forklarer Lars Storkholm.

 

Handleplaner

Vil vandværket være på forkant med udviklingen er de nødt til at have en plan A og B og eventuelt en plan C for, hvad der skal ske med det kildefelt, de har. Ressourcen bør de betragte som en paraply over alle vandværkets aktiviteter.

 

Rødding Vandværk og Vejen Vand har fået nye kildefelter

DGE har blandt andet for Rødding Vandværk og Vejen Vand A/S udført udpegning og etablering af nye kildefelter. I den forbindelse har DGE foretaget geologiske og hydrogeologiske vurderinger, myndighedskontakt og diverse tilladelser. Derudover vandkemi, prøvepumpning, borehulslogning samt moniteringer af grundvandet m.v.

Kontakt

Lars Storkholm
Projektchef, Geolog
Direkte: +45 4152 4062
Email: lcs@dge.dk