Hos DGE har vi dedikeret os til LCA-projekter i de seneste år. Som et resultat af stigende lovgivningsmæssige krav på området er efterspørgslen efter Environmental Product Declarations (EPD’er) vokset betydeligt. Derfor er vi stolte af at kunne præsentere dig for en verificeret EPD, udarbejdet af DGE.
En EPD dokumenterer et produkt, en produktgruppes eller en branches miljømæssige egenskaber. Forkortelsen EPD kommer fra den engelske betegnelse Environmental Product Declaration på dansk miljøvaredeklaration. EPD er en metode der sikrer korrekt levering af informationer om ressource- og energiforbrug samt affaldsgenerering. Informationerne omfatter blandt andet miljøpåvirkninger fra et givent produkt samt produktets anvendelse og bortskaffelse, herunder drivhusgasser, vandforbrug og partikelemissioner. En EPD kvantificerer desuden forbruget af ressourcer samt mængden af affaldsstrømme.
En EPD udarbejdes på baggrund af en livscyklusvurdering (LCA). Her kortlægges de miljømæssige egenskaber fra vugge til grav. I vurderingen indgår alle betydningsfulde processer i livscyklussen, herunder udvinding af råmaterialer, fremstilling, transport, brug samt endt levetid f.eks. affaldsbehandling, bortskaffelse, genbrug og genanvendelse. EPD følger alle regler i gældende EU-standarder. En EPD er baseret på livscyklusvurderinger i overensstemmelse med standarderne i ISO14040 serien, som er en international standard for udarbejdelse af en LCA.
I 2021 lavede regeringen sammen med en lang række andre partier en aftale on en national strategi for bæredygtigt byggeri. I aftalegrundlaget beskrives strategien således ”Den nationale strategi for bæredygtigt byggeri skal understøtte en langsigtet og helhedsorienteret bæredygtig omstilling af bygge- og anlægssektoren, der indebærer en begrænsning af byggeriets klimapåvirkninger og ressourceforbrug…”. Således sikre aftalegrundlaget gennem målrettede initiativer et klimavenligt byggeri samt anlæg. I praksis betyder dette at der pr. 2023 indføres krav om LCA-beregninger for nybyggeri. Desuden indføres der på samme tidspunkt krav om CO2 grænseværdi svarende til 12 kg CO2 eq./m2/år for nybyggeri over 1000 m2. I 2025 vil nye grænseværdier for CO2 eq./m2/år omfatte al nybyggeri uagtet størrelse. De faktiske værdier fra 2025 fastsættes ud fra nyeste viden og data, og er endnu ikke politisk besluttet.
Idet der i Danmark nu er krav til LCA-beregninger samt dokumentation af miljømæssige påvirkninger i byggebranchen, stiller dette krav til måden hvorpå disse dokumenteres. Ved at basere denne dokumentation på miljøvaredeklarationer, kan den samlede klimapåvirkning udregnes ved hjælp af livscyklusvurderinger. Det betyder for producenter at deres produkter skal kunne påvise miljøpåvirkninger via. en EPD, for at det er muligt at udregne en bygnings CO2 eq. udledninger pr. m2/år.
Når en producent ønsker en EPD for et produkt, tager denne kontakt til en LCA-konsulent som DGE Miljø- og Ingeniørfirma. Her vil producenten sammen med LCA-konsulenten udvælge hvilke af de ovennævnte moduler der skal inddrages i EPD’en. Herefter er det producentens opgave at levere al nødvendig information til LCA-konsulenten. LCA-konsulenten vil herefter udvikle en livscyklusvurdering ved brug af et databaseret LCA-software til modellering af produktsystemet samt beregning af resultater. Modellering samt beregninger dokumenteres i en baggrundsrapport der sammen med selve EPD’en skal verificeres af en uafhængig 3 part i henhold til EN14025. En verifikator gennemgår al data der danner grundlag for EPD for at sikre korrekt dokumentation af miljøpåvirkninger forbundet til produktet. Når verifikator har kontrolleret korrekt dokumentation, skriver vedkommende under på EPD’en hvorefter den offentliggøres ved en EPD programoperatør. EPD programoperatøren koordinerer desuden den administrative proces, herunder registrering og publicering af EPD. I Danmark er det EPD Danmark der er EPD programoperatør.