Komposttoiletter kan løse grønlandsk miljøproblem

Overblik

Kunde

Område

Periode

Pris

DGE har i samarbejde med miljøingeniør Børge Lund fundet en mulig løsning på et miljøproblem i Grønland, hvor indbyggerne i mange små bygder benytter posetoiletter, der tømmes direkte i havet.

I Danmark tager vi vandskyllende toiletter for givet, men i Grønland gør klippegrunden og permafrosten det problematisk at have spildevandssystemer. Desuden er biologisk nedbrydning i rensningsanlæg ikke muligt, når temperaturen er under 10 grader. Derfor benytter indbyggerne i de grønlandske bygder sig af posetoiletter, hvor indholdet smides direkte i havet. Det udgør et forureningsproblem med bl.a. medicinrester for det sårbare, arktiske miljø, og derudover en sundhedsrisiko, da bortskaffelsen sker i nærhed af beboelserne.

Ifølge reglerne må poserne ikke bortskaffes i naturen sammen med toiletaffaldet, men det sker, at pose og indhold ender i havet sammen.

Disse problemer har DGE og miljøingeniør Børge Lund fundet en løsning på med et eldrevet, biologisk komposttoilet, der fordamper væsken og formulder de faste bestanddele. Toiletterne er det seneste år blevet testet i Qeqqata Kommune.

 

Skærpede krav

På nuværende tidspunkt kræver reglerne, at affaldet fra posetoiletterne bortskaffes mindst 90 meter fra bygderne, men efter nye krav fra embedslægen bliver det ændret til 500 meter. Derudover skal der opstilles faciliteter, hvor det er muligt at vaske hænder for ”natmanden”, der har til opgave at håndtere poserne.

Dette vil medføre en stor økonomisk byrde for kommunerne, da der skal opføres en vej ud til tømningsstedet samt en toiletbygning med rindende vand. Anlægsudgiften kan anslås til fem millioner kroner. Derudover kommer årlige driftsomkostninger på 250.000 kroner for en bygd med 40 husstande, hvor posetoiletterne tømmes to gange ugentligt.

De biologiske komposttoiletter skal imidlertid kun tømmes seks gange om året, hvorefter affaldet uden sundhedsrisiko kan anvendes som almindelig kompost i haven.

 

En bæredygtig løsning

– Grundlæggende handler det om at skabe en løsning, der er mere hygiejnisk end den, vi har i dag, fortæller Hans Holt Poulsen, Planchef i Qeqqata Kommune.

– Driftsøkonomisk vil det være bæredygtigt at udskifte posetoiletterne med biologiske toiletter. Et eldrevet komposttoilet bruger for 5.000 kroner el om året, hvilket skal holdes op imod, at driftsudgiften for et posetoilet er 5.400 kroner, når kommunens og de privates udgifter lægges sammen, uddyber Hans Holt Poulsen.

Forsøget har kørt det seneste år, hvor resultater og erfaringer nu evalueres. Ifølge Hans Holt Poulsen er perspektivet, at de biologiske komposttoiletter kan installeres i hele Grønland.

Kontaktpersoner

Per Reimann - Kontorleder og geolog hos DGE

Per Reimann

+45 5164 7373
per@dge.dk

Vi sidder klar!

Udfyld formularen, så kontakter vi dig snarest